Ritem letnih časov in kako vpliva jesen na naše telo skozi pogled Ajurvede.

Ritem letnih časov in kako vpliva jesen na naše telo skozi pogled Ajurvede.

Vsak letni čas prinaša svoje darove in modrosti, ki jim velja  prisluhniti. Jesen je čas prilagajanja in nabiranja moči, da bi zimo in mraz dočakali pripravljeni in zdravi. Post v tem letnem času ni primeren, ker proizvede preveč lahkosti in praznine v telesu in s tem poslabša Vato. Izogibajte se tudi pretiranemu hrupu in hrupni glasbi, hitri vožnji, hitenju, pretirani spolni aktivnosti in si vzamite več časa zase.

Jesen je suha, vetrovna, hladna, ostra, prazna (drevesa izgubljajo liste), vse to lahko poslabša Vata došo (bolečine, nemir, napihovanje in vetrovi, suha koža, lasje in sluznice, mrazenje in slabša prekrvavitev,…), kadar je zelo vlažna tudi Kapha došo (prehladi, nabiranje sluzi, kašelj, lenost, …)

V času jeseni je sonca vedno manj in zato se tudi  Agni (prebavni ogenj) v telesu lahko zmanjša. Posledično se to pozna na počasnejši prebavi, zdravju in delovanju prebavnega trakta in črevesja. Prav tako v upadu energije in odpornosti in prehladov ter nabiranja sluzi. Vsakodnevno pitje čaja iz koromača/kumine/kardamoma ali ingverja, lahko tudi same vroče vode, ki  jo pustimo vreti 15 min in shranimo v termovko poveča moč agnija. Pazite tudi, da ste dovolj hidrirani

Hrana naj bo topla,  čim manj predelana in sočna, kot rečemo » na žlico«, začimbe, ki jih uporabljamo naj bodo primerne za našo došo, na splošno pa bolj grelne:cimet, ingver, klinčki, kajenski poper, poper, kardamom.

Izogibajmo se težko prebavljivi hrani: praženi, postani, pregreti, sladkarijam (čokolada), prehladni hrani in pijači, ne preveč mesa, sira  in surove zelenjave, ker hladi in poveča Vato. Če se nikakor ne morete odpovedati smutijem, jim dodajte grelne začimbe, toplo vodo in žličko olja. Če ste prehlajeni in se kopiči sluz v telesu je treba uživati še bolj lahko hrano in izločiti mlečne proizvode.  Večerja naj ne bo prepozno (ne po sončnem zahodu), ker se hrana počasneje prebavlja zaradi mraza in slabšega prebavnega ognja. Neprebavljena hrana se spremeni v  nečistoče, toksine (ama), ki blokirajo kanale za pretok hranil, energije in razstrupljanje in se toksini še hitreje skladiščijo v telesu.

Zjutraj si je dobro naoljiti nosno sluznico s sezamovim oljem, ki jo neguje, vlaži in zaščiti pred mikrobi. Vsako jutro si tudi preverite jezik ali imate oblogo in slab zadah, kar tudi kaže na nabrane nečistoče v telesu in neprimerno prehrano. Jezik si vsako jutro očistite s strgalom.

Suho kožo je še posebej treba negovati, najbolje je izbrati sezamovo olje, ki greje in prodira globoko ter nahrani sklepe, pol ure po masaži si olje odstranite s tuširanjem s precej toplo vodo. Jeseni je dobro večkrat napraviti piling kože, saj s tem tudi izboljšamo prekrvavitev. Ko si umivate lase, si jih takoj posušite, da se izognete nabiranju sluzi in drugim težavam s poslabšano kapho.

Za izboljšanje prekrvavitve je potrebno redno razgibavanje, zaradi mraza je cirkulacija počasna. Ampak zmerno, da se ne izčrpavate.

Objavite komentar