Ajurvedska pulzna diagnoza

Home / Storitve / Ajurvedska pulzna diagnoza

Ajurvedska pulzna diagnoza in svetovanje

Pojem ajurveda izhaja iz sanskrtskih besed Ajus (življenje) in Veda (znanje) in torej pomeni znanost o življenju, dolgoživosti. Dejansko gre za najstarejši celostni zdravilni sistem, ki obravnava človeka kot celoto telesa in duha – celoto, ki je neločljivi del narave in je torej čisti odraz naravne inteligence oz. zakonov narave, enotnih za vsa živa bitja. Že samo z upoštevanjem teh zakonov lahko organizem (ponovno) vzpostavi svoje naravno stanje ravnovesja tako v zdravju in počutju kot v dojemanju in zavedanju – torej celostno.

Vsak človek je edinstven in poseben, naravni zakoni, po katerih deluje ajurveda, pa so univerzalni in veljajo za vse, ne glede na kulturo, čas, način razmišljanja, telo, obnašanje ali okolje, v katerem živimo. Zato je ajurveda tudi po 3000 letih še vedno aktualna.

Prav zato smo odločili, da jo vključimo tudi v naše delo. Z ajurvedskim pristopom vam pomagamo spoznati naravne zakone in vas naučimo, kako jih upoštevati v vašem vsakdanjem življenju. S tem pa dobite možnost, da obudite svojo naravno inteligenco ter razširite zavest o lastnem zdravju, sreči in dolgoživosti.

Kako poteka svetovanje?

Prava terapija se vedno začne s temeljito diagnozo, to pa v ajurvedi predstavljata diagnoza pulza in poglobljen pogovor.

Diagnoza pulza ali branje srčnega utripa (v sanskrtu Nadivigyan) je osnovna metoda za ugotavljanje trenutnega stanja. Z njo zelo učinkovito zaznamo in odkrijemo neravnovesja v fiziologiji in s tem vzrok za nastale bolezni. S tipanjem pulza lahko zaznamo tako površinska neravnovesja, ki odražajo trenutno stanje, kot globinski pulz, s katerim zaznamo dolgotrajnejša neravnovesja oz. težave, ki se lahko izrazijo kot bolezen. Med tipanjem pulza tako dobimo celostno sliko vašega zdravstvenega stanja, in sicer tako natančno, da lahko predvidimo možen nastanek bolezni, še preden do njega sploh pride.

Če želimo poleg simptomov prepoznati tudi vse druge vidike in možne vzroke bolezni, pa je bistveno vključiti v postopek tudi poglobljen pogovor z natančnim poslušanjem in razumevanjem. Zato vam po diagnozi pulza in anamnezi zastavimo vprašanja o vaši dnevni rutini, prehrani, navadah, vedenju, konstituciji, preteklih boleznih ipd.

Na podlagi natančne celostne slike, ki smo jo tako dobili, vam nato svetujemo, kaj bi bilo treba spremeniti in narediti za izboljšanje vašega zdravstvenega stanja. Terapija je sestavljena povsem individualno, glede na vaše potrebe in stanje organizma. Vsebuje prilagojen načrt prehrane, svetovanje glede dnevne rutine in uporabe zeliščnih preparatov, čajev in začimb, predloge postopkov za odpravljanje ame (nečistoč) iz telesa in vam ustrezne fizične vadbe ter druge možne ukrepe, primerne vašemu stanju (joga, meditacija, aromaterapija ipd.).

Ob koncu pregleda vam damo navodila, ki se jih je potrebno držati, nato pa na kontrolnih pregledih spremljamo napredek in vas vodimo. Prav tako smo vam vedno na voljo za podporo in vsa vprašanja, ki se vam porajajo med samim procesom spreminjanja vašega stanja na bolje.

Ker je težko verjeti zgolj napisanemu, vas vabimo na osebni pogovor, ob tem pa vam prvo revitalizacijo telesa podarimo.